Fotballspiller, fotballtrener
23
år som profesjonell fotballspiller
115
Liga mål

Bryan Robson

Fotballspiller, fotballtrener
Om

Klubbkaptein og en av de mest markante skikkelsene som noengang har satt sine bein på Old Trafford. Robson-navnet var i mange år nærmest synonymt med Manchester United, men selv måtte han vente i 12 år på endelig å få oppfylt drømmen om å vinne ligagull med de Røde.

Han lignet ikke mye på den Bryan Robson vi etter hvert skulle bli kjent med, den lille gutten som kom til West Bromwich i 1972. Han var påfallende liten og spe, men han bar på et unikt talent.
Albion passet godt på lille Bryan, som ble satt til å spise rå egg i Guinness for å vokse seg større og sterkere.

Rekordovergang

Da West Brom-manager Ron Atkinson i 1981 lot seg friste til Old Trafford, tok det ikke lang tid før favorittspilleren hans, unge Robson, fulgte etter fra The Hawthorns. For £1,5 millioner ble 24-åringen, som nå var blitt engelsk landslagsspiller, landets dyreste spiller noensinne. Og det skulle snart vise seg at Robson var nettopp den profilen United hadde manglet. Med sine fremragende lederegenskaper etablerte han seg raskt på et lag uten de helt store stjernene, og det tok ham heller ikke mange månedene å ta over kapteinsbindet etter lagkamerat Ray Wilkins.

Skadeforfulgt

Robson, som skulle bli 80-årenes store midtbanespiller, ga bestandig alt, først og fremst som kaptein for United, men også for det engelske landslaget. Men dessverre huskes Uniteds viktigste spiller siden Bobby Charlton også for alle skadene. Det begynte allerede i hans første hele sesong i West Bromwich, i 1976/77. Da brakk han foten hele tre ganger(!). Siden ble han forfulgt av uhell.

I 1985/86 ble han igjen alvorlig rammet av skader, og det ble stilt spørsmål ved om han egentlig var fysisk skikket til å spille toppfotball. Da han endelig ble spilleklar etter langt fravær, ble han, forutsigbart nok, nesten umiddelbart skadet igjen.

Endelig ligagull!

Men det ville ikke ha vært riktig om Bryan Robson skulle forlate United uten et ligamesterskap på cv’en sin. Og heldigvis rakk han å få med seg den etterlengtede triumfen, men først i 1993, på tampen av spillerkarrieren. Og, som om ikke det var nok, fikk han sannelig med seg enda en vinnermedalje sesongen etter. Deretter forlot «Captain Marvel» Old Trafford og dro til Middlesbrough for å ta over som klubbens nye manager.

Satte Maradona i skyggen

Robson spilte mange store kamper i United-drakten. Allikevel, om vi skal trekke fram én, må det bli den legendariske 3-0-seieren mot Barcelona i 1984. Aldri var vel hærfører Robson bedre enn da han nærmeste på egenhånd satte selveste Diego Maradonna & co. ut av spill. Selv scoret han to av de tre målene (se video nedenfor) som var nødvendig for å snu 0-2 fra klubbenes første oppgjør på Camp Nou til avansement fra Cupvinnercupens kvartfinale – på katalanernes bekostning.

Trist punktum

Det er sjelden det fødes spillere av Robsons kaliber. Så lenge han holdt seg skadefri var han på mange måter den perfekte midtbanespiller. Han var sterk defensivt, kreativ på midten, og effektiv i angrep. Han ledet United til tre triumfer i FA-cupen, og scoret selv to da United slo Brighton 4-0 i omkampen på Wembley i 1983.

Dessverre for ham selv og alle andre, var Robson på topp i en tid da United var altfor ujevnt besatt. For dem som fulgte United på 80-tallet, var han imidlertid den suverene ener.

Mange følte det urettferdig at han ikke fikk spille FA-cupfinalen i 1994, men etter 4-0 over Chelsea stilnet kritikken fort. For Robbo personlig ble vrakingen foran finalen likevel en trist avslutning på en lang og innholdsrik spillerkarriere. Allikevel, selv om nye spillere tok hans plass, vil vi for alltid huske Bryan Robson som en av de aller største.

Ref: United.no

Hvorfor velge oss?

Skap opplevelser for deres arrangement med spillere i verdensklasse.

Unike kontakter

Vi har mange kontakter som kan hente de rette legendene til Norge.

Globale legender

Vi har legender over hele verden, klar for å bli med på deres neste event.

Top notch

Våre arrangement er ikke som alle andres. Vi har med elementer som gjør hele opplegget gjennomført.

Bli kjent med legendene

Bli kjent med noen av verdens største fotballstjerner.

Meld din interesse så tar vi kontakt med dere!

Takk! Den e-post er sendt inn.
Oops! Noe gikk galt under sendingen av skjemaet.